Pohvala pticama

Ptice u hrvatskoj likovnoj umjetnosti od 19. stoljeća do danas

Od 20. listopada 2023. do 3. 12. 2023. u galerija Prica u POU Samobor, Trg Matice hrvatske 6 otvorena je izložba Pohvala pticama.

Ciklus izložbi pod zajedničkim nazivnikom Animalizam u hrvatskoj likovnoj umjetnosti od 19. stoljeća do danas pokrenut je 2013. godine u Galeriji Prica, u POU-u Samobor, zahvaljujući idejnoj inicijativi autorica projekta Snježani Pavičić i Dajani Vlaisavljević.

Koncepcija izložbe vođena je idejom da se na jednome mjestu detaljnije predstave motivi životinje u različitim stilskim razdobljima i brojnim umjetničkim pristupima.

“Zadani vremenski okvir ove izložbe predstavlja odabir radova s temom životinja u likovnim umjetnostima od 19. stoljeća, točnije od doba bidermajera, pa nadalje. Zatim se prate djela u različitim kronološko-stilskim razdobljima – klasicizmu, romantizmu, realizmu. S prelaskom u 20. stoljeće slijede intimistički prizori, impresionističke obrade teme, radovi „minhenovaca”, zatim ekspresionistički pristup, potom radovi umjetnika Grupe trojice i Grupe Zemlja, kao i prikazi umjetnika naivaca. Jednako tako istražuje se pojavnost animalističkih motiva u modernističkim i postmodernističkim praksama. Odnos prema animalističkim temama  tijekom vremena i stilova mijenjao se. S jedne je strane taj odnos pozitivan – životinje se  promatraju kao čovjekovi suputnici i prijatelji s kojima ostvaruje miran suživot: kao statusni simbol, životni pratitelj ili društvo za zabave, kao dio pejzaža, a često i portreta. S druge je strane riječ o dokazivanju čovjekove superiornosti nad životinjama u vidu uzgoja ili lova, korištenjem za ishranu, istraživanja i eksperimentiranja, ukratko podređivanju životinja vlastitim interesima.”

.Na izložbi je predstavljeno nešto više od stotinu umjetničkih radova u različitim likovnim tehnikama: slikarstvo, crtež, grafika, plakat, skulptura, prostorne instalacije i od ove godine fotografije. Na izložbi su zastupljeni radovi istaknutih hrvatskih umjetnika svih generacija, od najstarijih – primjerice radovi Nikole Mašića, Vlahe Bukovca, Miroslava Kraljevića, Vladimira Filakovca i Slave Raškaj – do naših suvremenika od kojih ćemo navesti samo neke: Jagora Bučana, Ivicu Malčića, Katarinu Ivanišin Kardum.

Više o izložbi: Galerija Prica: Pohvala pticama

Neki eksponati sa izložbe: