‘Pametne’ šume otporne na klimatske promjene – uključite se i vi

Istraživački projekt MyGardenOfTrees kojeg vode znanstvenici Švicarskog saveznog instituta WSL okuplja šumare iz cijele Europe i poziva ih na sudjelovanje u eksperimentu. Glavni rezultat projekta biti će alat koji će pomoći šumarskim stručnjacima u Europi u odabiru optimalnih izvora sjemenka bukve i jele kako bi osnovali šume koje će biti otporne na klimatske promjene.

Iako bukva u Njemačkoj i bukva u Italiji na prvi pogled izgledaju isto, bukva u Italiji će puno bolje podnijeti sušu od one u sjevernoj Njemačkoj. Je  li uzrok tome različiti genetski kod ili različiti uvjeti okoliša pitanje je na koje su šumarski znanstvenici traže odgovor provedbom eksperimenata takozvanih testova provenijencija.

Voditeljica projekta MyGardenOfTrees dr. Katalin Csilléry ima inovativnu viziju provedbe testova provenijencija. Ona predlaže postavljanje stotina malih pokusa tzv.’mikro-vrtova’ diljem Europe uz pomoć volontera. Stoga se eksperiment može smatrati ” testom distribuiranih provenijencija “. U tim će se mikrovrtovima sjemenke prikupljene iz cijele Europe sijati izravno na šumsko tlo. Tijekom petogodišnjeg pokusa – klijavost, preživljavanje, fenologiju i rast sadnica pratit će šumarski stručnjaci volonteri. Koristeći rezultate zapažanja stvoriti će se alat za predviđanje. Alat će upozoriti šumarske stručnjake u slučaju je trenutno rastuća provenijencija u opasnosti zbog klimatskih promjena te će im pomoći u odabiru optimalne provenijencije sjemena za njihovu lokalnu šumu dajući im koordinate.

Želite se uključiti u projekt?

Tim projekta MyGardenOfTrees poziva sve šumarske stručnjake i biologe da sudjeluju u prvom europskom “distribuiranom testiranju provenijencija”. Za sudjelovanje je potrebno identificirati prikladno šumsko područje za koje imamo dozvolu za pristup, idealni uvjet je imati ograđeno područje  kako bi se mlade sadnice zaštitile od divljači te pokazati spremnost za petogodišnji nadzor mikrovrta. Svaki mikrovrt se sastoji samo od četiri plohe od 25 m2 na kojima će rasti ukupno 100 sadnica. Zainteresirani ste za sudjelovanje? Požurite na web stranicu projekta te se javite lokalnom koordinatoru. Pridružite se zajednici šumara volontera diljem Europe koji su voljni raditi zajedno za zdravije šume u budućnosti.

Autor: Marta Curman