OLIVER RESSLER: BARIKADIRANJE LEDENIH PLOČA /Barricading the Ice Sheets

U Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu,do 6.1.2022. se može pogledati izložba Olivera Resslera: Barikadiranje Ledenih ploča.

To je samostalna izložba koja obuhvaća umjetničke radove Olivera Resslera posvećene klimatskom slomu. Uređujući istoimenu publikaciju, Ressler je zapisao: „naša moć i odgovornost kao stanovnika Zemlje su društvena i kolektivna, a ne privatna i osobna“. Upravo o moći i potencijalu zajedničkih akcija za klimatsku pravdu progovara 59 izloženih radova,  nastalih od 1994. do 2021. Izložba uključuje filmove, video-instalacije, fotografije, trokanalnu instalaciju sa zvukom, skulpture, transparente, crteže i jednu sliku.

    

25 godina neuspjelih klimatskih pregovora u okviru Ujedinjenih naroda uopće nije smanjilo globalne emisije ugljika. Posljedično, globalna temperatura i dalje raste. Ova nepromišljena neaktivnost nacionalnih država navela je ljude da sami poduzmu akciju, bez predstavnika. Horizontalno organizirana klimatska kretanja pojavila su se u cijelom svijetu. Uljudni prosvjed stvar je daleke prošlosti: pokret je blokirao mjesta za vađenje fosilnih goriva i transportne rute, mobilizirao se protiv širenja zračne luke, vodio uspješne kampanje za otuđivanje i zaustavio arktičko bušenje. Ove radnje ekonomski potkopavaju industriju fosilnih goriva diljem svijeta.

Mnogi ljudi još uvijek vide promjenu osobnog ponašanja kao rješenje za klimatske poremećaje. Koliko god divno bilo uzeti vlak umjesto aviona, jesti povrće umjesto mesa ili postaviti solarne panele na krov stambene zgrade, privatne geste dobre vjere nisu opremljene da zaustave epohalni klimatski vandalizam na planetarnim razmjerima. Planetarni život je više od ponašanja potrošača. Naše moći i odgovornost kao stanovnika Zemlje su kolektivne i društvene, a ne privatne i osobne. Moćne strukture, a ne osobne odluke, tjeraju nas u živote koji uništavaju sredstva za život, obezvrijeđuju život i na kraju ugrožavaju opstanak. Mi koji patimo od tih struktura kolektivno smo upleteni u njih, zbog čega ih moramo mijenjati našim kolektivnim djelovanjem.” -objašnjenje Olivera Rasslera kao povod izložbi.

Barricading the Ice Sheets izložba istražuje globalno zatopljenje, pokret klimatske pravde i odnos potonjeg prema umjetnosti. Istraživački pothvat materijalizira se kao filmovi, fotografski radovi, konferencija, publikacije i ciklus samostalnih izložbi.

Na izložbi se može pogledati i par zanimljivih dokumentarnih filmova vezanih uz klimatski aktivizam. Jedan od njih je Not sinking, swarming (2021) gdje predstavnici različitih španjolskih organizacija raspravljaju o organiziranju akcije građanskog neposluha kao dio međunarodnog tjedna Borbe za klimatsku pravdu.

Barricade cultures of the future (2021)  film je također prikazan na izložbi. Strukturiran je kao dijalog i intervju u kojem se raspravlja o statusi umjetnosti danas, te o odnosu estetike i politike. Nnimmo Bassey, Jay Jordan, Steve Lyons, Marta Moreño Munoz i Aka Niviâna su umjetnici, ali ujedno i klimatski aktivisti. Oni sudjeluju u diskusiji tijekom okruglog stola koji je bio organiziran uoči otvaranja izložbe u Grazu, u Austriji (Camera Austria). U diskusiji su raspravljali o svojoj ulozi u pokretima koji se bave klimatskom pravdom. Također su raspravljali o važnosti dekonstrukcije umjetne barijere između umjetnika i aktivista, te o važnosti učenja iz pokreta autohtonih naroda da je „uobičajeno“ važnije nego „novo“ ( ponovo otkrivanje potencijala tradicionalnih vrijednosti i tradicija u sadašnje vrijeme).

U filmu se izmjenjuju slike ovih pet govornika sa isječcima direktnih akcija organiziranih od strane aktivista za klimatsku pravdu. Jedna sekvenca pokazuje grupu prosvjednika u Parizu koji bacaju velike napuhane srebrne kocke tijekom COP-a 21. Kako je objasnio koreograf Moritz Frishkorn, te napuhane kocke  podsjećaju na Srebrne oblake  Andy Warhola iz 1968 godine, a je cilj je prikazati drukčiji odnos između ljudske i neljudske prirode.

Na izložbi je prikazana i serija fotografija, gdje su poruke koje pokazuju poslijedice kapitalističke produkcije i konzumerizma utisnute na  fotografije leda na Arktiku, permafosta, rudnika ugljena, te izlijevanja nafte.